כולנו אוהבים צבעים (טוב אולי לא כולנו אבל 99.9% כן). זה מתחיל עוד משלב הילדות בגן שכל אחד מאיתנו רוצה שתהיה לו את קופסת הצבעים הכי יפה והכי צבעונית כדי שהוא יוכל להשתמש בכל הצבעים בציור שלו תהליכי מיתוג של חברות ברחבי העולם מתבססים בחלקם על בחירת הצבעים הנכונים שישקפו אותם בצורה הכי טובה ! זה לא פלא אם כך שהתהליך מאחורי הפסיכולוגיה של הצבעים כל כך חשוב!
בחירת הצבע הנכון עבור העסק שלכם, הלוגו שלכם והתדמית שאתם רוצים לשקף בכל הפרסומים שלכם היא קריטית ומשמעותית ותייצג את ההשקפה של הלקוחות שלכם. לכל צבע ישנה משמעות גדולה עבורנו כדי לדעת וללמוד את נושא הפסיכולוגיה של הצבעים ומה מסמל באמת כל צבע. גם בתוך שיווק דיגיטלי ברשתות החברתיות יש לנו יחס ומשמעות חשובה לשימוש בצבע. רשתות כמו "אינסטגרם" ו"פינטרסט" הן רק חלק מהפלטפורמות בהן הצבע הוא מרכיב דומיננטי.
צבעים חמים וצבעים קרים: Warm and Cool Colors
הדבר הראשון שאני רוצה לדבר עליו והוא אולי נראה ברור מאליו אבל שמתחילים לחקור את הנושא פנימה מבינים אותו הרבה יותר טוב וזה הנושא של גלגל הצבעים שלנו (או פלטת הצבעים אם תרצו). גלגל הצבעים שלנו מחולק ל-2 חלקים מרכזיים כאשר בחלק אחד של העיגול הצבעים החמים ובצידו השני הצבעים הקרים. צהוב, כתום ואדום משויכים כמובן לצד החם לעומת כחול, ירוק וסגול שנמצאים בצד הקר.
מידת החום או הקור של כל צבע מייצגת אצל כל אחד מאיתנו רגשות מסוימים כאשר לכל צבע בגלגל מחובר רגש שמסמל אותו יותר מכל. לדוגמה צבעים חמים מאפיינים ומזכירים לנו את ימי הקיץ והחום לעומת צבעים קרים שזמכירים לנו ימים קרים יותר, אופ אפילו את צבע המים המשתקפים מהשמיים. מי שהצביע לראשונה והגדיר את גלגל הצבעים במקורו הוא לא אחר מאשר הפיזיקאי אייזק ניוטון בספרו 'אופטיקה' משנת 1704. בעזרת שלושת צבעי היסוד: אדום, כחול וצהוב, חילק ניוטון את הגלגל כאשר בתוך צבעי יסוד אלו הוא מייצר את שאר צבעי הגלגל תוך כדי שהוא מתבסס על צבעי הקשת: אדום, כתום, צהוב, ירוק, כחול וסגול.
Analogous Colors – אחד מהחוקים שניוטון קבע בגלגל הצבעים למעשה משייכת את הצבעים שקרובים אחד לשני כ"שכנים טובים" שהחיבור ביניהם יוצר סדר והרמוניה. אם ניקח לדוגמה את הצבעים השכנים: צהוב, כתום ואדום, שלושתם יושבים אחד ליד השני במעגל ושימוש משולב ביניהם יוצר עבורנו אפקט של נהדר של חווית העיצוב שכן כל הצבעים שבחרנו מסתדרים אחד עם השני.
Complementary Colors: חוק נוסף שקבע ניוטון בספרו מגדיר את האפקטיביות של צבעים ניגודיים. לדוגמה אם נסתכל על גלגל הצבעים שלנו נראה שאדום וכחול נמצאים בשני צידי הגלגל והם מנוגדים אחד לשני אך באותה נשימה גם משלימים ונמשכים אחד לשני. אוהדי ברצלונה? אתם יודעים בדיוק על מה אני מדבר 🙂
אז מה כל צבע אומר? מה כל צבע גורם לנו להרגיש?
💛צהוב – אופטימי
זה הצבע הכי בהיר בגלגל הצבעים שלנו והוא המייצג הרשמי של חום ואופטימיות. צהוב הוא הצבע של השמש והוא מסמל עבור כולנו חום. בנוסף, צהוב הוא צבע אטרקטיבי שמחזק את הבהירות וגורם למשיכה אליו בעזרת שמחה ואופטימיות שהצבע משדר. הצבע עצמו גורם לנו להיות יותר שמחים, לשפר את מצב הרוח שלנו ומעלה את המורל.
כתום – ידידותי
הצבע השכן לצהב הצהוב בגלגל הצבעים של ניוטון הוא הצבע הכתום. כתום הוא צבע שקשה לנו להתעלם ממנו והוא גורם לנו להרגיש בטוחים וידידותיים כלפיו. בעולמות השיווק כתום הוא גוון שמסמל פן ידידותי לילדים ונוער וניתן לראות את זה גם ע"י אחד הלוגואים הבולטים שלקחו שליטה על הצבע: "ניקלודיאון". בדומה לצבע צהוב הצבע הכתום גם כן מייצג התלהבות, שמחה ואופטימיות מה שמחזק אותו עוד יותר מול ילדים.
אדום – בולטות
ממשיכים הלאה בגלגל הצבעים אל אחד הצבעים הבולטים והחזקים בספקטרום הצבעים שלנו. למעשה כאשר מביטים בצבע אדום לצד צבעים אחרים, הצבע אדום תמיד יראה לנו יותר "קרוב" אלינו בעין מאשר צבעים אחרים (קשור לאופן שבו העין שלנו פועלת וקולטת את ספקטרום הצבעים). אז אם אתם רוצים להיות נועזים ובולטים, אדום זה בהחלט הצבע בשבילכם. זהו צבע חזק ועוצמתי שיכול לייצג ביטחון גבוה, עוצמה וכמובן אהבה. דוגמאות בולטות לשימוש בצבע אדום ולחוזקה שלו ניתן לראות בדגל אדום שמוחזק בקדמת הטור של קבוצה, בסימון מטרה ומנהיגות שמובילה קדימה.
אלמנט חשוב נוסף שתוכלו לראות בתמונת הלוגואים שמצורפת למטה נוגע בהשוואה בין הצבע כתום לצבע האדום. אם תשימו לב, תוכלו לראות שבצבע הכתום יש הרבה יותר "תנועה" וחופש לעומת הצבע האדום שהוא הרבה יותר ישר וחד (בהתאם למה שכל אחד מהצבעים מסמל).
סגול – יצירתיות
צבע סגול מסמל עבורנו הרבה דברים אבל הוא בעיקר מתרכז סביב יצירתיות. זה צבע שגורם לנו להשראה ומייצג את עולמות האומנות והכתיבה. בנוסף הצבע הסגול משתייך מצד אחד לצבעי המלכות ובצד שני לחלוטין הוא מייצג את עולם המדע הבדיוני של Sci-fi. לצבע הסגול ישנם גם מאפיינים קוסמיים מה שמאפשר לנו לדמיון שלנו לפרוח ואופן כללי מגביר את היצירתיות והחלק האומנתי שבנו.
כחול – אמינות
צבע השמיים וצבע הים, צבע שגורם לנו להרגיש רגועים וחזקים ובטוחים לתת את האמון שלנו. בנוסף צבע כחול משויך גם ליחסים ותקשורת ולכן מחובר באופן ישיר לעסקים שרוצים לגרום ללקוחות להרגיש מחוברים ובטוחים יותר בשירותי החברה (DELL, IBM, FACEBOOK ועוד). כחול הוא צבע מרגיע דבר שיוצר עבורנו אפקט והרגשה של שלווה, רגיעה וביטחון.
ירוק – צמיחה
בנוסף לצבע הצהוב שמסמל את השמש והצבע הכחול שמסמל את השמיים והים, ירוק הוא אחד הצבעים הנוספים שבולטים בכדור הארץ שלנו והוא מייצג צמיחה (כן ניחשתם נכון, בהתאם לצבע של הטבע). צבע ירוק מתחבר לאיכות הסביבה ולהשקפת חיים בריאה וטבעית יותר. אפשר לראות לדוגמה חברות טבע & פארם, תזונה בריאה, חברות דלק ועוד חברות נוספות מנצלות את הצבע לטובתם כדי לדמות את הרגשות האלו אליהם.
הצלחתי לעניין אתכם? רוצים לקרוא עוד על: פסיכולוגיה צרכנית ומשחקי מוח? לחצו כאן 🙂
קריאייטיב חריף ואפקטיבי: איך לתפוס את תשומת הלב בעידן הדיגיטלי
הביטו במודעה זו של פולקסווגן משנת 1959. לפני שתמשיכו לקרוא, עצרו לרגע וחשבו: מה דעתכם עליה? פשוטה מדי? חכמה ואינטילגנטית?
לדבר בשפת הלקוח: תובנות ככלי להעצמת המסר השיווקי
תובנות רלוונטיות מעוררות תגובה רגשית בנו. המוח שלנו מזהה ומגיב לסיטואציות ורגשות שאנו חווים או יכולים לחוש הזדהות אליהם.
אנטומיה של מותג: לקוסט והאמנות של יצירת משמעות בשיווק
לא משנה כמה אנחנו מושכלים, ברמה עמוקה יותר תמיד ננשוך את הפיתיון של סמלים ומיתוסים. ואולי זה מה שהופך אותנו לכל כך אנושיים
כוחן של בדיחות בעולם הקריאייטיב: איך הומור יכול לשפר את היצירתיות שלכם
הסוד טמון במבנה של הבדיחה עצמה. אם נחשוב על זה לעומק, מה בעצם מכילה כל בדיחה טובה? התשובה פשוטה: חיבור מפתיע בין אלמנטים שונים.